Προσοχή!
Ανθότυρος ξηρός
Είναι ένα τυρί
τυρογάλακτος με βουτυρώδη υφή και υφάλμυρη γεύση. Παράγεται από το τυρόγαλα που
προκύπτει από την τυροκόμηση φέτας ή γραβιέρας, με την προσθήκη γάλακτος και
αλατιού. Μετά την παρασκευή του τοποθετείται σε ξηραντήρια, όπου παραμένει για
δύο εβδομάδες περίπου ώστε να μειωθεί η
υγρασία του στο επιθυμητό ποσοστό. Διατίθεται στην αγορά σε κεφάλια των 1,3Κg και
το μισό αυτού, περίπου 0,6Κg
. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως επιτραπέζιο τυρί είτε συνοδεύοντας κάποιο
φαγητό, π.χ ιδανικό για μακαρονάδες.
Διατροφική αξία
Αποτελεί πλούσια
πηγή ενέργειας (320kcal/100g), λίπους (22%) και πρωτεϊνών ορού (25%),
συστατικά απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Η υγρασία
του είναι max 50% και το αλάτι max 3,4%.